Motörhead

Motörheadin voisi sanoa olevan nykyajan nopealle metallimusiikille samanlainen vaikuttaja kuin mitä vaikkapa Led Zeppelin oli aikanaan hard rockille. Tämä legendaarinen englantilainen yhtye aloitti toimintansa vuonna 1975, ja aluksi se soitti varsin selkeästi blues-pohjaista rokkia.

Punkin myötä 1970-luvun lopulla alkoi kuitenkin Motörheadin oma tyyli löytyä, ja jo esim. vuoden 1979 Bomber- ja Overkill-albumeissa kuultiin täysin uudenlaista, nopeaa Motörheadia.   Yhtyeen perustaja ja johtohahmo on basistilaulaja Lemmy Kilmister. Hän on myös ainoa jäsen, joka on ollut mukana yhtyeessä aivan alusta alkaen. Motörheadin maine ja suosio kasvoivat nopeasti heti alkuvuosistaan ja se oli yksi maailman kovaäänisimmimistä ja nopeimmin soittavista bändeistä 1970- ja 1980-lukujen vaihteessa. Motörheadin rumpali käytti kahta bassorumpua, mistä tuli myöhemmin enemmänkin sääntö kuin poikkeus muillekin metallia soittavien yhtyeiden rumpaleille.    

Vaikka Motörheadin musiikki on kovaäänistä, raskasta ja nopeaa, sitä ei kuitenkaan voi samaistaa nykyisiin trash- ja speed-metalleihin tai muihin metallin alalajeihin, sillä eroja on kuitenkin runsaasti. Ensinnäkin Motörheadin saundit ovat raskaudestaan huolimatta lähempänä perinteistä hevirokkia kuin nykyiset ”surisevat” kitarasäröt. Motörheadin musiikki säilyi myös punk-vaikutteistaan huolimatta blues-pohjaisena, toisin kuin 1980-luvulla pinnalle nousseiden metalliyhtyeiden, kuten esim. Metallican kromaattisemmat ja erikoisemmat melodiakulut.

Myös kitaristien soittotyylit olivat erilaisia, sillä Motörheadin kitarasoolot olivat rock- ja blues-pohjaisia, kun taas nykyaikaisessa metallissa on enemmän vaikutteita klassisesta musiikista. Myös suomalainen Albert Järvinen oli muuten lähellä liittyä Motörheadiin aikanaan.   Vaikka Motörhead ei siis ole trash-metal-bändi sanan nykyaikaisessa merkityksessä, se on kuitenkin erittäin merkittävä trash-metallin pioneeri. Entä mistä tulee yhtyeen nimen Ö-kirjain? Legendan mukaan Lemmy ja kumppanit saivat jollakin pohjoismaiden kiertueellaan idean sen lisäämisestä bändin nimeen.