Apocalyptica

Apocalyptica on monessa mielessä kiinnostava yhtye, eikä välttämättä pelkästään metallifanien keskuudessa, sillä tämä helsinkiläisyhtye poikkeaa useimmista muista rock- ja heavy-yhtyeistä jo kokoonpanonsakin johdosta. Kun bändeissä nimittäin yleensä on sähkökitara, -basso ja rummut, niin Apocalyptican kokoonpanossa on kolme selloa ja rummut.  

 

Alunperin Apocalyptica tuli tunnetuksi soittamalla omia selloilla tehtyjä sovituksia tunnettujen metalliyhtyeiden kappaleista. Eniten versioita tehtiin Metallicasta, mutta Apocalyptica on soittanut selloversioita myös Black Sabbathista, David Bowiesta, Faith No Moresta, Rammsteinista ja mm. Panterasta. Yhtyeen alkuaikoina musiikki painottui vahvasti näihin cover-versioihin, mutta jo toisella studioalbumilla oli mukana myös Apocalyptican omia sävellyksiä. Yhtyeen kolmannella Cult-levyllä bändin musiikkiin otettiin mukaan rummut, jolloin Apocalyptica muotoutui nykyiseen kokoonpanoonsa. Monet tunnetut laulajat ovat myös vierailleet Apocalyptican levyillä. Yhtyeen musiikkia löytyy myös monista elokuvista ja konsolipeleistä.  

Apocalyptica on varsin menestynyt yhtye, ja sen albumeja on myyty yli neljä miljoonaa kappaletta ympäri maailman. Yhtye on myös hyvin haluttu konserttiesiintyjä, ja se on esiintynyt varmastikin jo tuhannessa konsertissa eri puolilla maailmaa, mukaan lukien maailman suurimmat rock- ja metallifestivaalit. Ehkä kaikkein merkittävintä on kuitenkin se, että yhtye on luonut kokonaan uudenlaisen musiikin tyylisuunnan: niin sanotun sinfonisen metallin. Tai sello-rockin, kuten bändin jäsenet musiikkiaan itse kutsuvat. Apocalyptica on ehdottomasti yksi mielenkiintoisimpia suomalaisia yhtyeitä, joka on sekoittanut erilaisia tyylilajeja keskenään erityisen menestyksekkäästi.