Jos ajatellaan aikakautta 1800-luvun lopulta 1900-luvun puoliväliin, niin voidaan sanoa, että kyseessä on teknologisessa mielessä vallankumouksellinen ajanjakso. Sen voisi ajatella huipentuneen vuoteen 1969, kun ihminen astui kuun pinnalle, ja alkaneen sähkölampun keksimisestä. Pohjoismaiden ensimmäinen hehkulamppu sytytettiin muuten Tampereella Finlaysonin tehtaalla vuonna 1882.
Historian multimediaa
Alkeellinen hehkulamppu sai nopeasti jatkoa, kun keksittiin useita muita sähkön sovelluskohteita: puhelin, pölynimuri, sähkölämmitin, jääkaappi, pesukone, ja lopulta myös radio. Radio oli historiallinen keksintö, ja se yleistyi nopeasti 1900-luvun. Pian Suomessakin lähes joka kodissa oli radiovastaanotin. Ensimmäiset radiot olivat akkukäyttöisiä ja akkuja ladattiin yleensä kyläkaupalla tai jossakin muussa siihen soveltuvassa paikassa. Seuraava joka kodin suuri uudistus oli luonnollisesti televisio, joka yleistyi Suomessa 1950-1960 –luvuilla ja on pitänyt pintansa meidän päiviimme asti edelleenkin kodin ”olohuoneen keskipisteenä”. Nykyisen digitaalisen televisiovastaanottimen toimintaperiaate on tosin aivan erilainen kuin alkuperäisen kuvaputkitelevision.
Digitaalisuus ja palvelujen sisältö
Tämän päivän yksi hittisanoista lienee digitaalisuus, mikä käytännössä tarkoittaa tietokoneiden ja laskennallisuuden mukana tuloa lähes jokaiseen asiaan. Käytännössä televisio, musiikki ja elokuvat ovat täysin digitaalisia. Radio sinnittelee vielä analogiamaailman puolella. Luonnollisesti myös tietokoneet, älypuhelimet ja tabletit ovat digitaalisuuden suuria tulenkantajia. Mutta tietotekniikka hiipii myös autoihin ja kodinkoneisiin. Kaiken takana on tietysti tietokoneiden kehittyminen, joka lähti toden teolla käyntiin 1970-luvulla. Mutta edistyminen näkyy myös muussakin, kuin pelkästään laitteistossa. Eräs hyvä esimerkki siitä, kuinka pelimaailmassa on menty eteenpäin ovat legendaariset pelit Rocklegenda Kiss. Digitaalisuus jyllää myös pelimaailman puolella. Nykyiset pelit, oli kyseessä sitten toiminta, seikkailu tai vaikkapa kasinopelit, ovat käytännössä tietokoneelle tehtyjä ohjelmistoja. Kiitos nykyisten mobiililaitteiden, näitä pelejä voi kuitenkin pelata myös puhelimissa.
Tulevaisuuden visioita
Digitaalisuus tulee todennäköisesti jatkamaan voittokulkuaan, vaikka ajoittain näkyy myös vastakkaisia ilmiöitä, joissa analoginen maailma taas nostaa päätään. Tällä hetkellä kenties paras esimerkki tästä on vinyyli LP-levyjen huima suosio. Monet artistit ja bänditkin ovat ryhtyneet julkaisemaan musiikkiansa digitaalisen CD-levyn lisäksi myös vanhana kunnon vinyylilevynä, koska niitä yleisö haluaa ostaa. Kenties jossain vaiheessa näemme samankaltaisen retro-ilmiön vaikkapa filmikameroissa tai vhs-videokameroiden uutena tulemisena. Kenties vanhat putkitelevisiot kannetaan jonakin päivänä takaisin kellarista olohuoneeseen – tai ehkei nyt sentään.